РАЦІОНАЛІЗАЦІЯ ПЕРЕРІЗІВ СТАЛЕЗАЛІЗОБЕТОННИХ БАЛОК - Kitov, Yu. P.; Vatulia, G. L.; Verevicheva, М. А.; Deryzemlia, S. V. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2016)
Мета. Метою запропонованої статті є визначення оптимальної з точки зору вартості і міцності форми і розмірів комбінованого перерізу з урахуванням характеристик матеріалів, що містяться. Методика. Числові дослідження комбінованих рівноміцнісних перерізів, що базуються на властивостях приведених перерізів, складових матеріалів і результатах експериментальних даних різних авторів. Результати. На підставі сортаменту стальних двотаврів був виконаний розрахунок і підбір комбінованого двотаврового перерізу, у якого верхня полиця замінена на тонкостінне стальне «корито», заповнене бетоном, і його порівняння з двотавровим перерізом, посиленого бетонною плитою. Щоб досягти умову рівноміцності, підбираються висота і ширина бетонної плити. Показано, що найбільш вигідне з точки зору вартості є тавровий стальний переріз з верхньою полицею у вигляді тонкостінного стального «корита» з бетонною плитою. Наукова новизна. У результаті виконаних розрахунків, на підставі умови рівноміцності, вибрані оптимальні вид і розміри сталебетонного перерізу, що забезпечують найменшу вартість. Практична значимість. У наш час сталезалізобетонні конструкції все частіше використовуються у будівництві. Це пов’язано з тим, що вони мають меншу у порівнянні з залізобетоном власну вагу, в також їх сталева частина може виступати у якості незнімної опалубки. Удосконалення таких конструкцій призводить до підвищення міцнісних характеристик і зниженню вартості.