УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ РІШЕНЬ ПРИ ЗВЕДЕННІ БАГАТОПОВЕРХОВОЇ ПІДЗЕМНОЇ ЧАСТИНИ БУДІВЛІ - ПАСТУХОВА, С. В.; АРУТЮНЯН, І. А.; ПАСТУХОВ, В. О.; АРУТЮНЯН, Є. Е. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2025)
Мета. Обґрунтування організаційно-технологічних рішень за рахунок інноваційних технічних підходів для будівництва підземної багатоповерхової частини житлових та громадських будівель, що спрямовані на підвищення ефективності будівельних процесів. Методика. В роботі розглядається зведення будівлі, на рівні першого поверху, пропонується виконати систему взаємопов’язаних рейкових шляхів, якими пересуватимуться козлові крани та спеціальні платформи. Для спуску машин, будівельних матеріалів, інструментів на проєктну позначку, при освоєнні підземного простору пропонується застосовувати козлові крани. Для швидкого перебазування вантажів та машин, з однієї захватки на іншу, встановлено додаткову систему рейок, якими переміщуються спеціальні платформи. Особлива увага приділяється вибору оптимальних технологій урахуванням геотехнічних умов. Результати. Оптимізація організаційно-технологічних рішень забезпечує зниження витрат, скорочення термінів будівництва та підвищення безпеки робіт. Використання сучасних технологій, дозволяє покращити контроль процесів. Врахування геотехнічних умов і застосування інноваційних підходів сприяє підвищенню надійності конструкцій. Таким чином, удосконалення підходів до зведення підземних споруд є важливим напрямом розвитку будівельної галузі. Будівництво об’єктів є процесом, у якому організації-виконавці, постачальники та споживачі матеріально-технічних ресурсів, автотранспорт та інші елементи взаємодіють у складному взаємозв’язку. Наукова новизна. Застосування пропонованих технічних рішень при будівництві будівель із багатоповерховими підземними частинами дозволить удосконалити виконання технологічних процесів підземної частини будівлі. Пропонована технологія дозволить використовувати її у всіх кліматичних районах нашої країни. Практична значимість. На основі отриманих взаємозв’язків якісних та кількісних параметрів розробляється модель та вибудовується алгоритм її розрахунку. У зв’язку з вищесказаним очевидно, що розробка такої моделі дозволить здійснити комплексну оцінку допустимості суміщення будівельних процесів.