ІННОВАЦІЙНІ ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ БУДІВЕЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ В УМОВАХ РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ - АРУТЮНЯН, І. А.; ВАСЕЦЬКИЙ, В. В.; ЖУРАВЕЛЬ, М. В.; ШЕВЧУК, Л. І. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2025)
Мета. Дослідити та обґрунтувати застосування інноваційних інструментів для покращення організації будівельних процесів в умовах військових викликів, спрямованих на підвищення їх ефективності, оперативності та стійкості до зовнішніх загроз. Методика. В умовах воєнних дій на території України сучасне будівництво стикається з багатьма викликами, які вимагають нових підходів та рішень. Використання інноваційних технологій, автоматизація процесів, застосування сучасних матеріалів і методів будівництва, а також розвиток логістичної інфраструктури та фінансування є ключовими факторами для забезпечення ефективної реалізації проєктів та відновлення інфраструктури країни. Застосовано комплексний підхід, що включає аналіз наукових джерел, порівняльний аналіз сучасних цифрових технологій, моделювання організаційних рішень, а також експертне оцінювання ефективності інноваційних методів у сфері будівництва. Невід’ємною частиною стає застосування інноваційних технологій для оптимізації процесів організації будівництва для складних виробничих систем. Ці технології посприяють підвищенню продуктивності, якості та ефективності реалізації проектів. Наукова новизна. Обґрунтовано адаптацію сучасних цифрових технологій до кризових умов. Визначено методи оптимізації ресурсного забезпечення та логістики з урахуванням ризиків війни. У статті розглядаються новітні технології, цифрові інструменти та організаційні рішення, які сприяють підвищенню стійкості та адаптивності будівельної галузі в кризових умовах. Результати. Розроблено рекомендації щодо впровадження цифрових рішень у будівельні процеси, що сприяють прискоренню проєктування, покращенню контролю за ресурсами та мінімізації впливу кризових факторів на галузь. Проведено порівняльний аналіз методів організації будівельних процесів в Україні та країнах ЄС. Практичне значення. Запропоновані інструменти можуть бути використані для підвищення стійкості будівельних підприємств, зменшення логістичних ризиків, раціонального розподілу ресурсів та забезпечення безперервності будівництва в умовах воєнного стану.