ОГЛЯД ЗМІН В СТРУКТУРІ СОРТАМЕНТІВ ТА ВАРТОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ ПРОФІЛІВ УКРАЇНИ - РАДКЕВИЧ, А. В.; БАННІКОВ, Д. О.; НІКІФОРОВА, Н. А. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2024)
Мета. Основною метою публікації є якісний та кількісний аналіз змін, що пов’язані із введенням в дію у вітчизняній нормативній базі на протязі останніх років нових стандартів на сталевий металопрокат. Також додатковою метою є оцінка змін в структурі вартості на окремі види металопрокату в Україні за останні 5 років. Методика. Для досягнення основної мети були детально розглянуті як чинні на тепер в Україні стандарти на металопрокат, так і відмінені попередні стандарти. Співставлення стандартів на листові профілі виконувалось за критеріями кількості типорозмірів та самих профілів в стандарті. Співставлення стандартів на фасонні профілі виконувалось за декількома критеріями – кількість наявних типорозмірів профілів, кількість самих профілів, масові показники найбільшого та найменшого профілів, а також показники ефективності (ядрова відстань і квадрат радіуса інерції) найбільшого та найменшого профілів за стандартом. Для оцінки змін в структурі вартості сортаментних профілів різних типів проводилось кількісне співставлення їх абсолютної та відносної ринкової вартості за даними відкритих електронних ресурсів за останні 5 років. Результати. На тепер в частині стандартів на сортамент сталевих виробів в Україні йде систематичне та повноцінне оновлення нормативної бази із збереженням власного вітчизняного надбання в повній мірі. Основними проблемними питаннями в частині сортаментної нормативної бази на тепер є необхідність розробки та впровадження стандарту на плоский гарячекатаний широкосмуговий лист, спеціалізованих і вдосконалених стандартів на гарячекатаний тавр та на холодногнутий квадратний і прямокутний профілі, а також необхідність надання офіційного статусу стандарту на двотаври з паралельними гранями полиць. Наукова новизна. В даній публікації виконана теоретична оцінка сучасних змін в чинній нормативні базі України, яка регламентує питання сортаменту сталевого металопрокату. Зокрема проаналізовано 2 типи листового прокату, 5 типів фасонного гарячекатаного прокату і 3 типи фасонних холодногнутих профілів, які є найбільш вживаними для сталевих будівельних конструкцій. Розраховані основні показники ефективності профілів за старими та новими стандартами. Практична значимість. В практичній частині виконаного оглядового дослідження оцінено зміни в структурі вартості основних типів сталевого металопрокату за останні 5 років в Україні. Окремо визначені основні проблемні питання чинної сортаментної бази України та надано практичні рекомендації щодо їх усунення.