МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ІНЖЕНЕРНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПИТАНЬ ПРОЄКТУВАННЯ ФАСАДНИХ СИСТЕМ З УРАХУВАННЯМ ВИМОГ СУЧАСНИХ ТЕНДЕНЦІЙ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ БУДІВЕЛЬ - ДАНКЕВИЧ, Н. О.; АНІН, В. І.; ЖУКОВСЬКИЙ, К. О. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2023)
Мета. Дослідження існуючих підходів до оцінки енергоефективності зовнішніх огороджувальних конструкцій та техніко-економічне обґрунтування вибору конструктивних рішень фасадних систем для опорядження зовнішніх огороджувальних конструкцій ПС «Юність» в м. Запоріжжя на засадах варіативного проєктування, що дозволяє знизити тепловитрати на опалення та енергоємність експлуатації будівлі. Методика. Ключова роль дослідження покладена на генерування знань і вмінь практичного застосування сучасного проєктно-технологічного підходу до вирішення питань вибору фасадної системи при проєктуванні будівель для отримання максимальної енергоефективності та відокремлення стилю будівлі в умовах міської забудови. Результати. В роботі розглянуто методи визначення показників експлуатаційної ефективності фасадів будівель та споруд, а також проаналізовано додаткову інформацію з вітчизняних та іноземних джерел, використано інформацію з типових проєктів що раніше реалізовані у м. Запоріжжя. В процесі роботи були розроблені ефективні організаційно-технологічні рішення фасадних робіт на базі експериментально-статистичного моделювання. Наукова новизна. Комплексний розгляд зведених витрат на виконання зовнішніх опоряджувальних робіт, конструктивних особливостей фасадної системи з характером дії атмосферних чинників з урахуванням архітектурних рішень реального об’єкта будівництва в м. Запоріжжя. Аналіз результатів дослідження показав, що високої ефективності фасадних робіт при низьких витратах можна досягти тільки при виборі та проєктуванні інженерних рішень, які об’єднують конструкцію фасадної системи та характеристики навколишнього середовища будівельного об’єкта. Практична значимість. Рекомендації щодо врахування кліматичних та екологічних характеристик м. Запоріжжя, в якому розташований ПС «Юність», їх впливу на експлуатаційну ефективність оздоблювальних елементів фасаду.