ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМИ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ БУДІВЕЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА ПІДРЯДНИХ ПІДПРИЄМСТВ МЕТОДОМ ІМІТАЦІЙНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - АРУТЮНЯН, I. А.; ДАНКЕВИЧ, Н. О.; САЙКОВ, Д. В. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2021)
Мета. В роботі відображені інноваційні науково обґрунтовані результати щодо оцінці ефективності організації будівельного виробництва підрядних підприємств. Отимізаційні моделі змістовно направлені на зниження впливу негативних чинників та збільшення якісних показників організаційного процесу будівельного виробництва. Методика. Методологічні підходи до оптимізації процесів організації будівельного виробництва базуються на встановленні чіткої взаємозалежності між структурними одиницями функціонального апарату, визначенні ієрархії стратегій підрядної організації. Проаналізовано залежність тривалості та вартості будівельного виробництва, їх вплив на оцінку економічної доцільності реалізації проектів із зведення об’єктів цивільного будівництва. Результати. Шляхом математичних методів аналізу двовимірної випадкової величини тривалості і вартості будівництва S(t,c) показані основні принципи, що дозволяють якісно і кількісно визначати рівень впливу зовнішніх факторів будівельного ринку на хід реалізації організаційних процесів будівельного виробництва, в яких задіяна велика кількість формотворчих елементів. Імплементація цієї методики дозволяє оцінити реальний стан системи організаційних процесів будівельного виробництва, її стійкість, ступінь структуризації детермінованих показників в єдиній функціональній системі, згенерувати економічне обґрунтування системи організаційних процесів будівельного виробництва. На основі реалізації імітаційного моделювання визначена і графічно зображена ефективність системи організаційних процесів будівництва S(t,c). Наукова новизна. В результаті дослідження показник ефективності склав 58,08 % в межах встановлених границь допустимого ризику (ГДР) між 0,35 і 0,65. Практична значимість. Показана імплементаційна доцільність використання зазначеної методики підрядними підприємствами на етапі прийняття рішень з ініціації будівельних проектів з детермінованими показниками тривалості та вартості. Створення теоретико-методичних основ розробки структурних алгоритмів оцінки ефективності будівельного виробництва дозволить підрядним підприємствам досягти найбільшого рівня конкурентоспроможності на ринку будівельних послуг.