БУДІВЕЛЬНА ЛОГІСТИКА ЯК АЛЬТЕРНАТИВА РОЗВИТКУ ВИРОБНИЧОГО КЛАСТЕРУ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ - ARUTYUNYAN, I. A. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2019)
Мета. Впровадження будівельної логістики як сучасного інноваційного підґрунтя вирішення організаційно-технологічних завдань задля нарощення ефективності будівельного сектору (продукти, послуги та організації учасники). Методика. Функціональність будівельної галузі України за останні роки потребує виокремити цілу низку проблем, що негативно впливають на стан сучасного розвитку будівництва, як складної організаційно-технологічно-економічної системи. Адже будівельний сектор забезпечує ефективне продукування якісного продукту та послуги, які слугують базисом розвитку інновацій. Будівельна логістика дає можливість поліпшити методи організації будівельного виробництва, за рахунок комплексного управління матеріальними і інформаційними потоками в межах системи виробничий кластеру. Результати. Результати дають можливість створення спеціалізованої логістичної системи, що дозволяє взаємно ув’язати сутність виробничого кластеру, його аналітичні можливості та інформаційні моделі в умовах нестійкого ринку. Сформована система поглядів на вдосконалення господарської діяльності підприємств виробничого кластеру будівельної галузі шляхом оптимального управління матеріальними потоками. Наукова новизна. Формування науково-практичних основ раціонального управління виробничим кластером будівництва на базі створення спеціалізованої системи знань – «будівельної логістики». Практична значимість. Вклад в рішення багатьох складних організаційних завдань, які супроводжуються проблемами розвитку будівництва, забезпечується за рахунок організації надійної системи забезпечення.