АНАЛІЗ РОЗБІЖНОСТЕЙ РЕЗУЛЬТАТІВ РОЗРАХУНКІВ КОЕФІЦІЄНТА СТІЙКОСТІ ЗСУВОНЕБЕЗПЕЧНОГО СХИЛУ - PETRENKO, V. D.; TIUTKIN, O. L.; IHNATENKO, D. YU. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2019)
Мета. Підвищення точності визначення стійкості зсувонебезпечного схилу в ряді випадків вимагає використання відразу декількох методів відшукання коефіцієнта стійкості. Тому слід проаналізувати розбіжності результатів розрахунків коефіцієнта стійкості зсувонебезпечного схилу. Методика. Вирішення задачі скінченно-елементного моделювання схилу в програмному комплексі «ЛІРА-САПР 2016» базується на створенні просторової скінченно-елементної моделі. З її допомогою вирішено нелінійну задачі геомеханіки з використанням спеціальних скінченних елементів, що моделюють роботу ґрунту. В якості еталонного виконано розрахунок коефіцієнту стійкості методом круглоциліндричної поверхні ковзання. Створено та розраховано зсувонебезпечний схил в програмному комплексі «ОТКОС». Результати. Отримано результати розрахунку скінченно-елементної моделі зсувонебезпечного схилу в програмному комплексі «ЛІРА-САПР 2016». Отримано значення коефіцієнту стійкості зсувонебезпечної ділянки схилу в програмному комплексі «ОТКОС» за допомогою восьми методів. Результати розрахунку в програмному комплексі «ОТКОС» порівняно із коефіцієнтом стійкості, визначеним методом круглоциліндричної поверхні ковзання. Наукова новизна. Результати розрахунку коефіцієнтів стійкості в програмному комплексі «ОТКОС» дозволили поділити криві поверхні ковзання на дві групи – ті, що не відносяться до круглоциліндричних, та ті, що задовольняють результатам скінченно-елементного моделювання. Практична значимість. Провівши ряд розрахунків та проаналізувавши отримані результати, з’ясовано, що не всі методи однаково вирішують задачу стійкості зсувонебезпечного схилу. Це пов’язано з різними обмеженнями кожного з методів, тому в якості критерію адекватності отриманих результатів необхідно аналізувати величину розбіжності між отриманими значеннями коефіцієнтів стійкості.