ІННОВАЦІЙНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО ДЕВЕЛОПМЕНТУ МУНІЦИПАЛЬНИХ БУДІВЕЛЬНИХ ПРОЕКТІВ - TESLENKO, P. P.; BONDAR, O. A.; POKOLENKO, V. O.; YAKYMCHUK, I. M.; KHOMENKO, O. M. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2019)
Мета. Розробка інструментарію, який надає організаційно-технологічне та організаційно-структурне обґрунтування циклу муніципальних будівельних проектів (МБП) як специфічних об’єктів будівництва та інвестування, що готуються і впроваджуються муніципальною владою для розв’язання нагальних інфраструктурних, комунальних, екологічних та соціальних проблем життєдіяльності міст України. Методика. Застосовано інструментарій організаційно-технологічного девелопменту муніципальних будівельних проектів як організаційно-структурного, адміністративного та операційно-технологічного засіб їх підготовки та впровадження, адаптованого до змісту характеристик життєвого циклу та особливостей адміністрування цих проектів у форматі спеціальної девелоперської оргструктури, яка започаткована та діятиме як тимчасова функціонально-адміністративна група. Результати. На підставі досліджень було з’ясовано, що при реалізації муніципальних масштабних будівельних проектів соціального призначення проблема девелопменту поглиблюється необхідністю з боку муніципальної влади пошуку девелоперської компанії. Специфіка МБП як будівельних проектів (значна тривалість, технічна та технологічна складність, змішане функціональне призначення, значна інвестиційна ємність тощо) дала підстави обґрунтувати організаційно-управлінський та функціонально-технологічний базис системи будівельного девелопменту для зазначених проектів. Наукова новизна. Вперше виконане оновлення системи будівельного девелопменту для проектів змішаного призначення на основі сполучення підходів багатокритеріального ресурсно-календарного планування з методологічними платформами, які застосовуються в організації будівництва, девелопменті та сучасній практиці управління підприємствами. Практична значимість. Виконавчим органам міської влади для потреб реалізації складаних та інвестиційно-ємних проектів змішаного призначення надано потужний інструментарій формалізованого моделювання та вибору варіантів організації циклу МБП разом з практичними рекомендаціями щодо організаційно-управлінської реалізації таких проектів у вигляді тимчасових адміністративних груп (дирекцій).