ДЕФОРМАЦІЙНИЙ ШОВ З ПРУЖНІМ КОМПЕНСАТОРОМ - SOLDATOV К. I.; KLUCHNIK, S. V. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2015)
Мета. Метою даної роботи є розробка деформаційного шва для міських автодорожніх і залізничних мостів простого у виготовленні і невеликій вартості. Методика. Для досягнення поставленої мети використовувалися доступні матеріали і своєрідна конструкція з пружним компенсатором. Результати. Запропоновано деформаційні шви з пружним компенсатором, які придатні для міських мостів з обмеженою довжиною прогонових будов, а також для залізничних з їздою на баласті. Наукова новизна. У запропонованій конструкції деформаційного шва використаний арочний ефект роботи самого пружного компенсатора. Практична значимість. Запропонована конструкція має малу вартість, легко монтується і проста в експлуатації. В умовах економічної кризи і поточного стану великої кількості дефектних швів на мостах країни з’являється можливість виправлення даних дефектів по порівняно малою ціною.