ОБҐРУНТУВАННЯ ТА ЗАГАЛЬНІ МЕТОДОЛОГІЧНІ РОЗРОБКИ ПРОБЛЕМИ ВИБУХОБЕЗПЕКИ ОБ’ЄКТІВ МЕТРОПОЛІТЕНУ - PETRENKO, V. I.; PETRENKO, V. D.; TIUTKIN, O. L. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2015)
Мета. Метрополітен є транспортною системою, яка найбільш схильна до внутрішніх дій, які негативно впливають на її роботу. Однією з таких дій є вибух, причому проаналізована історія вибухів в метрополітені свідчить про серйозну проблему безпеки. Рішення даної проблеми полягає в мінімізації причини, що викликає аварійні і катастрофічні ситуації. Методика. Для вирішення проблеми вибухобезпеки і вибухозахисту об’єктів метрополітену запропоновані основи і методологічні розробки динамічного розрахунку конструкції на першому етапі. Результати. Визначені основні параметри ударних і ударно-повітряних хвиль при вибухах, які впливають на внутрішні і несучі конструкції метрополітену. З’ясовано, що у разі падіння тиск і ослаблення значення імпульсу динамічний розрахунок слід проводити тільки на повний тиск у фазі стиску. У разі, коли дія повного тиску і імпульсу рівнозначна, визначення навантаження ускладнене. Проте одержаний графік залежності імпульсу тиску ударно-повітряної хвилі у фазі стиснення від відстані і маси заряду дозволяє набути значення навантаження для різних випадків. Використовуючи положення динамічних задач про аналіз деформованого стану (розрахунок за другим граничним станом) на базі методу скінченних елементів можна використовувати енергетичний підхід для визначення стану конструкції при вибуховій дії. Запропоновані формули в тензорній формі для практичного визначення енергії деформації або руйнування в точці, а також формули енергії для ударних і ударно-повітряних хвиль. Наукова новизна. Сумісне рішення запропонованих рівнянь енергетичного підходу дає можливість оцінити ступінь деформації або руйнування конструкції підземної споруди. Практична значимість. Застосування енергетичного підходу до вирішення динамічної задачі вибуху і визначення його дії на конструкцію підземної споруди дозволяє обчислювати енергії деформації конструкцій при динамічних діях.