ПРОБЛЕМИ УТИЛІЗАЦІЇ ВТОРИННИХ РЕСУРСІВ - NETESA, M. I. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2015)
Мета. Аналіз відомих технологічних рішень утилізації вторинних продуктів промисловості. Визначення ефективних варіантів, що забезпечують необхідні характеристики отриманих матеріалів при мінімальних витратах цементу. Методика. Аналіз окремих технологій утилізації вторинних продуктів промисловості. Визначення раціональних зернових складів бетонних сумішей з використанням вторинних ресурсів. Експериментальна перевірка ефективності використання цементу в складах з вторинними продуктами промисловості. Результати. Проведено аналіз різних технологічних режимів утилізації вторинних продуктів промисловості в бетонах. Основну увагу приділено утилізації золи виносу Придніпровської ТЕС, відвали якої продовжують збільшуватися і значно забруднюють навколишнє середовище. За основний критерій ефективності запропонованих технологій утилізації золи виносу Придніпровської ТЕС прийнятий коефіцієнт ефективності використання цементу, який визначається по відношенню досягнутої міцності бетону з максимально можливою кількістю утилізації золи виносу на одиницю маси використаного цементу. Для підвищення ефективності використання цементу в бетонах і розчинах з золою виносу Придніпровської ТЕС реалізовувався раціональний зерновий склад сумішей, який визначений раніше. Витрати кожного компоненту визначалися аналітичним шляхом з урахуванням його зернового складу і середньої щільності, який забезпечується при співвідношенні витрат великої фракції до середньої і до дрібної 52:23:25, а їх розмірів приблизно 100: 10: 1 для трикомпонентних сумішей - бетонів і співвідношенні великої до дрібної 70:30, а їх розмірів 10: 1 для двокомпонентних сумішей - розчинів або дрібнозернистих бетонів. Наукова новизна. Отримали подальший розвиток наукові основи підвищення ефективності використання цементу в бетонах при утилізації в них золи виносу. Порівняльними випробуваннями міцності затверділого бетону з різними вторинними ресурсами, режимами приготування і ущільнення бетонних сумішей, модифікованого різними пластифікуючими добавками, визначені закономірності і встановлено раціональні режими та склади бетонів з наповнювачем золи виносу Придніпровської ТЕС, які забезпечують найбільш високий коефіцієнт ефективності використання цементу і необхідну якість бетону. Практична значимість. Визначені склади бетонних сумішей з вторинними ресурсами і режими їх обробки, що забезпечують значні обсяги утилізації золи виносу Придніпровської ТЕС при ефективному використанні цементу.