ОБГРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ЗАХИСНИХ СПОРУД ВІД ДИНАМІЧНОГО ВПЛИВУ МЕТРОПОЛІТЕНУ НА СЛАБКИХ ОСНОВАХ - KULAZHENKO, YE. YU. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2015)
Мета. Розробка ефективних засобів зниження деформацій і активного впливу динамічного навантаження на систему «суцільносекційна оправа – масив» від рухомого складу метрополітену при мілкому закладенні перегінного тунелю, які можуть споруджуватися як з поверхні землі, так і з чинного тунелю, а так само і на стадії будівництва Методика. Для вирішення проблеми спільної роботи системи «суцільносекційна оправа-масив» проведено чисельне моделювання методом скінченних елементів (МКЕ), за результатами розрахунків було визначено найбільш ефективний спосіб закріплення ґрунтової основи, складеного водонасиченими пісками. Результати. За результатами досліджень визначено зміну частот власних коливань системи «суцільносекційна оправа-масив» а також величину змін вертикальних деформацій даної системи при закріпленні підстави різними методами: щебенево-піщаної подушкою різної висоти і ґрунтоцементних палями. Наукова новизна. Визначено методику розрахунку перегінного тунелю мілкого закладення з блоків суцільносекційної оправи в масиві, представленим водонасиченими пісками. Практична значимість. Представлені результати розрахунків варіантів укріплення масиву підземних споруд чисельним методом скінченних елементів, що дає можливість більш мати більш повну картину результатів розрахунку напружено-деформованого стану системи «суцільносекційна оправа-масив». За результатами розрахунку визначено найбільш ефективний метод зниження величини деформацій при порівнянні різних параметрів.