ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ ІТ-ТЕХНОЛОГІЙ У БУДІВЕЛЬНІЙ ІНДУСТРІЇ - БІЛОВ, Ю. О.; АНІН, В. І.; АЖАЖА, О. В. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2025)
Мета. Комплексно дослідити вплив сучасних інформаційних технологій на проектування, управління та реалізацію будівельних проєктів, визначити ключові аспекти та бар’єри впровадження цифрових інструментів у будівельну галузь, обґрунтувати економічні та організаційні переваги використання інноваційних рішень, таких як інформаційне моделювання будівель (BIM), системи управління проектами (PMS) та штучний інтелект, а також розробити рекомендації щодо вдосконалення процесів цифровізації організації будівництва з метою підвищення продуктивності, зниження витрат і забезпечення сталого розвитку галузі. Методика. У дослідженні застосовано кілька методів, у тому числі аналіз наукових публікацій, порівняльний метод для оцінки ефективності різних цифрових технологій, що використовуються у будівництві, а також емпіричний підхід, що базується на даних реальних будівельних проектів, у яких застосовувалися інформаційні технології. Вивчення включає аналіз конкретних прикладів використання BIM, PMS та ІІ на етапах проектування, будівництва та експлуатації об’єктів. Результати. Виявлено, що застосування інформаційного моделювання будівель (BIM), автоматизованих систем управління проектами (PMS) та технологій штучного інтелекту дозволяє скоротити витрати на організацію будівництва до 20 % та підвищити продуктивність будівельних процесів на 30 %. Визначено ключові фактори впровадження цих технологій, зокрема необхідність навчання персоналу, адаптація існуючих процесів до нових інструментів, а також подолання культурних та організаційних бар’єрів. Крім того, встановлено, що основними бар’єрами для впровадження цифрових технологій є високі початкові інвестиції та недостатній рівень цифрової підготовки у галузі. Наукова новизна. Вперше в рамках цього дослідження було узагальнено підходи до інтеграції сучасних інформаційних технологій у різні етапи будівельного циклу, що включають проектування, будівництво, організацію, управління ресурсами та експлуатацію. Практична значимість. Практична значущість цього дослідження полягає в тому, що його результати можуть бути використані для розробки стратегій цифровізації будівельних компаній.