ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ВИГОТОВЛЕННЯ ТРОТУАРНОЇ ПЛИТКИ ДЛЯ БЛАГОУСТРОЮ ПРОМИСЛОВИХ ТА ЦИВІЛЬНИХ ОБ’ЄКТІВ - ГАРКУША, В. С.; СИМОНОВ, С. І.; ГОДУН, Т. М. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2024)
Мета. Метою наукової статті є обґрунтування параметрів виготовлення якісної тротуарної плитки та визначення основних принципів технології мостіння дорожніх покриттів з використанням бруківки. В роботі на базі досвіду, отриманого в області виготовлення бруківки вказані основні принципи її виготовлення, а також методи, які дозволяють підвищити її міцність та стійкість до дії погодних умов, механічних впливів та навантажень. Методика. Дослідження були виконані згідно з діючими нормативними документами, які регламентують дослідження будівельних композитів, сировину для їх виготовлення і готову продукцію, яка була розглянута у поданій роботі. Проведено ряд експериментальних досліджень дрібнозернистих бетонів з точки зору їх фізико-механічних властивостей та параметрів влаштування дорожніх покриттів з виготовлених елементів. Результати. При влаштуванні дорожніх покриттів з тротуарної плитки необхідно враховувати не лише якість самих виробів, а й дотримуватись технології влаштування ґрунтової основи під мощення. Встановлено, що не тільки склад основної композиції дрібнозернистого бетону має значення. Визначено з якої сировини та при яких умовах виготовлення можна отримати якісні, довговічні вироби. Наведено аналіз композицій, які мають найширше використання в умовах сучасного виробництва бруківки. Також подано найбільш раціональне дозування кожного компонента, який має вплив на властивості робочої суміші та готового будівельного покриття. Наукова новизна. Встановлено взаємозв’язок між комбінацією компонентів дрібнозернистого бетону, яка дозволяє отримати якісні дрібноштучні вироби для влаштування дорожнього покриття. Визначено перелік найбільш розповсюджених дефектів бруківки, які виникають у процесі виготовлення та встановлено технологічні вимоги щодо підготовки ґрунтової основи під дорожнє покриття. Практична значимість. Отримані результати досліджень дозволяють виготовити якісну тротуарну плитку, яка має показники необхідні для влаштування довговічного дорожнього покриття. Визначені умови щодо підготовки ґрунтової основи для мостіння дорожніх покриттів та обґрунтована важливість їх дотримання. Це підвищить ефективність робіт та забезпечить комфорт населення.