ВПЛИВ МІКРОНАПОВНЮВАЧІВ ТЕХНОГЕННОГО ПОХОДЖЕННЯ НА МІЦНІСТЬ ЗЧЕПЛЕННЯ З ОСНОВОЮ РОЗЧИНУ СУХОЇ БУДІВЕЛЬНОЇ СУМІШІ - ПЕТРОВ, А. М.; ШЕПТУН, С. Ю. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2023)
Мета. Дослідження полягає в збільшенні адгезії розчину сухої будівельної суміші на цементній основі до бетонної основи шляхом модифікування складу мікродисперсними відходами промислових виробництв. При застосуванні мікродисперсних наповнювачів техногенного походження повинна зменшитись собівартість продукції, підвищитись енергоефективність виробництв, зменшитись техногенний вплив на навколишнє середовище. Методика. Дослідження сухих сумішей для влаштування наливних підлог проведено відповідно до ДСТУ Б В. 2.7-126:2011 «Суміші будівельні сухі модифіковані. Загальні технічні умови». За основу була прийнята суха будівельна суміш на цементній основі зі складом: цемент, пісок кварцовий, пластифікатор, целюлоза Bermocoll, редиспергований сополімерний порошок. В якості модифікаторів: шлам від мокрого газоочищення виробництва феросиліцію Запорізького феросплавного заводу, шлам водопом’якшення харківської ТЕЦ – 5, керамзитовий пил харківського керамзитового заводу. Результати. Встановлена залежність міцності зчеплення з основою зразків від кількості і виду мікронаповнювачів техногенного походження. Проаналізовано вплив на міцність зчеплення з основою шламу водопом’якшення і керамзитового пилу. Наукова новизна. Вивчено вплив спільного додавання мікродисперсних наповнювачів таких як шлам від мокрого газоочищення виробництва феросиліцію, керамзитового пилу, шламу водопом’якшення до складу сухої будівельної суміші на цементній основі для самовирівнювальної підлоги. Практична значимість. Застосування відходів промисловості в складах сухих будівельних сумішей для наливних підлог допомагає одночасно зменшити згубний вплив на екологію промисловими підприємствами і збільшити механічні та економічні показники цементних розчинів. При додаванні керамзитового пилу і шламу від мокрого газоочищення виробництва феросиліцію збільшується контактна зона між розчином і бетонною основою. В результаті чого збільшується міцність зчеплення розчину з основою.