МОЖЛИВІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ КРИТЕРІЮ О. ШАШЕНКА ДО ПРОГНОЗУ МІЦНОСТІ СУПІЩАНИХ ҐРУНТІВ - ШАПОВАЛ, В. Г.; ІВАНОВА, Г. П.; ЖИЛІНСЬКА, С. Р.; ПАЩЕНКО, О. А. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2022)
Мета. Експериментальні залежності «руйнівна дотична напруга – вертикальне навантаження» має вигляд криволінійної лінії, яку іноді називають огинаючою Кулона – Мора. При цьому критерій міцності Кулона – Мора дає значення руйнівного дотичного напруження відмінне від нуля, що, у свою чергу, призводить до завищення утримуючих сил при розрахунку стійкості і міцності ґрунтових основ і споруд. Аналіз показав, що проблема обліку фізичної нелінійності міцнісних властивостей глинистих ґрунтів актуальна, а одним із шляхів її вирішення є використання широко відомого в механіці гірських порід критерію міцності О. Шашенка. Мета наукової статті полягає в наступному – за відомими експериментальними результатами консолідовано-дренованих випробувань супіщаного ґрунту в приладі одноплощинного зсуву, необхідно: виконати апроксимацію експериментальних даних з використанням, як лінійної залежності (критерій міцності Кулона – Мора) так і нелінійної залежності (критерій міцності О. Шашенка); виконати оцінку точності апроксимації з використанням відносної середньоквадратичної похибки та екстраполювати результати апроксимації в область малих тисків. Методика. За відповідними рекомендаціями були визначені властивості ґрунтів та їх класифікація. Також, згідно рекомендаціям визначено міцність ґрунту при його природній вологості та водонасиченого. Отримані результати наведено у табличному вигляді. Було визначено матеріальні константи, які входять до критеріїв Кулона – Мора і О. Шашенка. Проведена оцінка відповідності критеріїв міцності експериментальним даним, та виконано екстраполяцію цих критеріїв в області малих тисків. Результати. В області зміни експериментальних даних залежність «руйнівне навантаження – вертикальний тиск на ґрунт», встановлена в рамках критерію міцності О. Шашенка, має кращу відповідність експерименту, ніж аналогічна залежність за критерієм міцності Кулона – Мора. Запропонований О. Шашенком критерій міцності ґрунту цілком може бути використаний для прогнозу міцності супіщаних ґрунтів. Наукова новизна. Виконано апроксимацію експериментальних результатів консолідовано-дренованих випробувань супіщаного ґрунту в приладі одноплощинного зсуву з використанням критеріїв міцності Кулона – Мора та О. Шашенка. Практична значимість. Проведено порівняльний аналіз результатів та обґрунтовано використання саме критерію міцності О. Шашенка для прогнозу міцності супіщаних ґрунтів.