АНАЛІЗ МОЖЛИВОСТЕЙ ПОКРАЩЕННЯ ЯКОСТЕЙ УТЕПЛЮВАЧІВ З ВТОРИННОЇ СИРОВИНИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ В БУДІВНИЦТВІ - РАДКЕВИЧ, А. В.; АНІН, В. І.; РАДЧЕНКО, В. В.; ШУВАЄВ, А. А. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2021)
Мета. Дослідження та аналіз можливостей покращення якостей утеплювачів з вторинної сировини для вивчення перспектив їх застосування в будівельній промисловості як інноваційних матеріалів з кращими показниками, ніж традиційні. Матеріали виготовлені з вторинної сировини мають велике значення не тільки у формуванні ринку будівельних матеріалів, а і у економіці України. Переробна інфраструктура створює велику кількість робочих місць та відрахувань до бюджету у якості податків. Окрім цього, від покращення теплоефективності приміщень та споруд напряму залежить витрата енергоресурсів та вартість обслуговування енергетичних магістралей. Використання сучасних технологій будівельних матеріалів об’єднує у собі економічність, ефективність та довговічність конструкцій. Методика. У сучасних умовах ринку будівельної продукції виникає гостра потреба у постійній модернізації будівельних процесів, за рахунок ефективного використання сировини та новітніх методів обробки. З використанням сучасних інформаційних технологій та теоретико-методологічних шляхів вирішення питань, стає можливим розгляд варіантів покращення характеристик будівельних матеріалів, за рахунок об’єднання якісних характеристик та ліквідації негативних. Вважаємо, що широкий спектр прийняття раціональних рішень по використанню відходів будівельного виробництва, в якості вторинних ресурсів, недостатньо обґрунтовані і вимагають наукового доопрацювання з урахуванням сучасної науки і техніки в галузі будівництва. Вибір ефективного напрямку руху будівельних відходів є запорукою успішного економічного розвитку будівельної індустрії регіонів країни. Результати. У цій роботі приведені науково обґрунтовані методи модернізації вторинної сировини у складі утеплюючих матеріалів з високими теплотехнічними та економічними характеристиками, які здатні конкурувати на ринку з традиційними будівельними матеріалами. Проведено аналіз антипіренів. Наукова новизна. Сформовано теоретико-методологічні напрямки на базі досліджень використання вторинної сировини для виготовлення утеплювачів у будівництві. Проведена порівняльна характеристика. Зроблений висновок щодо конкурентоздатності представлених матеріалів на ринку будівельних матеріалів. Практична значимість. Аналіз застосування сучасних технологій переробки вторинної сировини на базі новітніх теоретичних та практичних підходів, з подальшою ліквідацією недоліків. Розгляд можливості додавання у склад матеріалів антипіренів. Використання матеріалів у якості утеплювачів приміщень та споруд. Розвиток переробної інфраструктури в Україні.