ОПТИМІЗАЦІЯ БУДІВЕЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА ЗА РАХУНОК СИСТЕМАТЕХНІЧНИХ ТА ЛОГІСТИЧНИХ ПІДХОДІВ - АРУТЮНЯН, І. А.; АРУТЮНЯН, Є. Е. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2021)
Мета. Дослідження методологічних та практичних аспектів розвитку та функціонування будівельної галузі використовуючи платформу інструментарію логістики та системотехніки, як сучасного підґрунтя вирішення організаційно-технологічних завдань, враховуючи трансформацію ринкових умов у будівельному секторі. Методика. Будівництво грає важливу роль в складній економічній системі України. Сучасний стан будівництва потребує значних змін та реформ, які в змозі активувати розвиток однієї із значущих галузей країни. Виходом із складної ситуації є застосування сучасних підходів на платформі інструментарію логістики та системотехніки, це призведе до удосконалення організації будівельного виробництва, за рахунок ефективного управління матеріальними потоками, що дає можливість скорочення виробничої собівартості будівельно-монтажних робіт та своєчасне введення об’єктів в експлуатацію. Результати. Відображені науково обґрунтовані результати впровадження логістики та системотехніки як сучасних інноваційних платформ вирішення організаційно-технологічних задач підвищення ефективності будівельного сектора. Визначено управління тріадою будівельних процесів (організація, технологія, економіка) враховуючи логістичні та системотехнічні підходи. Наукова новизна. Сформовано теоретико-методологічний напрям, на базі сучасного інструменту логістики та системотехніки, задля вирішення організаційно-технологічних завдань будівельного виробництва, враховуючи ефективне управління матеріальними потоками, що дає можливість скорочення виробничої собівартості будівельно-монтажних робіт та своєчасне введення об’єктів в експлуатацію. Представлена модель, віддзеркалює єдність усього міжсистемного циклу: сировина – транспорт – виробництво – розподіл – попит – плаваючі ціни. Практична значимість. Застосування сучасних підходів на платформі інструментарію логістики та системотехніки, дає можливість формування механізму вибору раціональних управлінських підходів, спрямованих на вирішення організаційно-технологічних завдань будівельного виробництва враховуючи трансформацію ринкових умов. Модель довела високу працездатність, зняла усі труднощі в практичній реалізації завдань організаційно-технічного розвитку будівельного виробництва, метод можна використати для вирішення аналогічних проблем в інших галузях України.