АНАЛІЗ ПРОБЛЕМИ ДІЛЯНОК З ПЕРЕХІДНИМ ПОКАЗНИКОМ ЖОРСТКОСТІ У СВІТОВОМУ МОСТОБУДІВНИЦТВІ - MAROCHKA, V. V.; BOBOSHKO, S. H. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2019)
Мета. Провести аналіз проблеми ділянок з перехідним показником жорсткості на підходах до мостів на основі досвіду Європейської та Американської сфери мостобудування. З’ясувати основні причини виникнення та методи виявлення дефектів колії в зонах перехідної жорсткості. Запропонувати піддослідну модель улаштування підсилених ділянок з перехідною жорсткістю на основі досвіду розвинених країн Європи. Методика. Збір даних щодо причин та характеру виникнення передмостових ям на підходах до мостів на основі досвіду спеціалістів з проектування, будування та експлуатації залізничних та автодорожніх мостів. Аналіз методів улаштування перехідних ділянок на підходах до мостів європейськими країнами. Результати. Виконаний аналіз літературних джерел розвинених країн світу щодо проблеми виникнення та методів виявлення передмостових ям на ділянках з перехідним показником жорсткості на підходах до мостів. Зібрані результати щодо шляхів виявлення проблем на ділянках з перехідним показником жорсткості та методів їх вирішення. Запропонована модель для математичних та експериментальних досліджень. Наукова новизна. Наукова зацікавленість полягає в тому, що не дивлячись на об’ємний досвід розвинених країн світу, в українських нормах досі немає чітко прописаного механізму виявлення та охарактеризування проблем геометрії колії на ділянках з перехідним показником жорсткості. Отже, вивчення досвіду більш розвинених в даній галузі країн допомагає розглянути проблему більш чітко та стандартизувати її визначення. Практична значимість. Запропонована модель підсилення ділянок з перехідним показником жорсткості дозволяє за умови підтвердження її доцільності зменшити витрати на утримання колії та вирішувати проблеми перехідних ділянок на етапі будівництва мосту, тобто до її безпосереднього виникнення.