ВИПРОБУВАННЯ МІЖРАМНИХ ОГОРОДЖЕНЬ ЗА ДОПОМОГОЮ КОМП’ЮТЕРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - MYASNIKOV, I. V.; HAPIEIEV, S. M.; VYGODIN, M. O. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2019)
Мета. Підвищення ефективності роботи вугільних шахт є одним із ключових завдань науки та техніки у галузі. Одним із шляхів вирішення цього питання є зменшення витрат на підтримання та ремонт гірничих виробок, а використання сучасних програмних комплексів дозволяє конструювати новітні системи кріплення, та перевіряти їх окремі елементи при різних навантаженнях. Метою даного дослідження є порівняння граничних значень міцності різних типів міжрамних огороджень за допомогою комп’ютерного моделювання. Методика. Для одержання поставленої мети на основі аналізу, щодо силового впливу гірничого тиску на міжрамне огородження, у програмному комплексі SCAD Office 21.1.9.3 (Арбат), були змодельовані чотири варіанти міжрамних огороджень: звичайна залізобетонна плита з діаметром проволоки – 4 і 5 мм та просторове ґратчасте з діаметром проволоки – 3 і 4 мм, на які було змодельоване навантаження у 1; 1,5; 2; 2,5 т/м2. Результати. На основі даних досліджень були отримані величини згинаючого моменту від сумарно розподіленого навантаження на переріз міжрамного огородження, які виражені у вигляді коефіцієнтів використання перерізу, що свідчать про виникаючі напруження у залізобетонній конструкції під дією різних величин навантаження, та побудована відповідна діаграма. Наукова новизна. Запроваджено спосіб комп’ютерного моделювання на основі якого можливо проводити моделювання шахтних міжрамних огороджень. Практична значимість. Запропонований спосіб комп’ютерного моделювання, за допомогою якого можливе випробування шахтних міжрамних огороджень та варіюванням основних параметрів яких можливо підібрати найвигідніший варіант.