ОЦІНЮВАННЯ ДІЛЯНОК БУДІВНИЦТВА ПІДЗЕМНИХ ПАРКІНГІВ НА ОСНОВІ МОДИФІКОВАНОГО МЕТОДУ МОРФОЛОГІЧНОГО АНАЛІЗУ - HAIKO, H. I.; SAVCHENKO, I. O.; MATVIICHUK, I. O. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2019)
Мета. Розробка й тестування моделі, що формалізує і супроводжує процес прийняття рішення про доцільність використання території (геологічного середовища) для міського підземного будівництва. Методика. Модифікований метод морфологічного аналізу урбанізованих територій, метод експертних оцінок. Результати. Розроблена й апробована морфологічна модель та інструментарій оцінювання ділянок будівництва підземних об’єктів, розроблені морфологічні таблиці, обґрунтовані оцінки альтернативних станів і шкали експертних оцінок, побудовані матриці взаємозв’язків факторів впливу та альтернатив параметрів, з використанням розробленої моделі проведене оцінювання двох ділянок території Києва, призначених для будівництва підземних паркінгів. Наукова новизна. Вперше розроблено морфологічну модель територіального розвитку підземної урбаністики, яка поєднує впливи геологічного середовища та фактори структурно-функціонального характеру, проведено її тестування на реальних будівельних ділянках Києва, застосовано модифікований метод морфологічного аналізу для оцінки ризиків урбаністичного освоєння підземного простору, отримані системні характеристики міських територій, які показують ступінь сприятливості будівництву підземних паркінгів. Практична значимість. Оцінка перспектив підземного будівництва на передпроектній стадії, можливості управління ризиками розвитку підземної урбаністики, зменшення вірогідності проектних помилок через неврахування певних факторів або особливостей геологічного середовища та техногенних впливів, зручна форма подання інформації для прийняття управлінських рішень у вигляді таблиць, діаграм або графіків.