АНАЛІЗ ІСНУЮЧИХ МЕТОДІВ І МОДЕЛЕЙ ПРИ ОБГРУНТУВАННІ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ РІШЕНЬ БУДІВНИЦТВА ОБ’ЄКТІВ - RADKEVICH, A. V.; ARUTYUNYAN, I. A.; DANKEVICH, N. A. (Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика, 2017)
Мета. В статті поставлено за мету проаналізувати методи і моделі, що обґрунтовують організаційно-технологічні рішення будівництва об’єктів, зокрема, мостів і транспортних тунелів. Методика. Нормативна документація, яка використовується в даний час, має цілий ряд недоліків, обумовлених недосконалістю інформації, вільністю форми представлення даних, до того ж практично не враховує вимог автоматизації. В сучасних умовах будівництва об’єктів на оптимальність організаційно-технологічних рішень впливають різні фактори, частина яких є причинами виникнення ризику, а друга виникає в якості заходів, які знижують вплив ризику. Ці обставини зумовлюють необхідність розробки ефективної системи яка мінімізує їх вплив на вибір оптимального варіанту організаційно-технологічних рішень. Це дозволяє мінімізувати строки и вартість будівництва при заданій якості будівельно-монтажних робіт з урахуванням вибраних методів організації и технології виробництва будівельно-монтажних робіт. Результати. Створено сучасну імітаційну модель на основі системотехнічних принципів, яка дозволить створити оптимальні умови розв’язання складних питань надійності організаційно-технологічних рішень при будівництві об’єктів, зокрема, мостів і транспортних тунелів. Наукова новизна. Доведено, що в умовах ринкових відносин оптимальність організаційно-технологічних рішень може бути досягнута лише при врахуванні ризиків, що виникають у зв’язку зі змінами в організаційно-технологічному середовищі функціонування проектних і будівельних організацій та інших учасників інвестиційно-будівельної діяльності. Практична значимість. Розроблено метод імітаційного моделювання, який створює додаткову можливість при оцінці ризику за рахунок того, що робить можливим появу випадкових сценаріїв.